Skatteutjevning ved hjelp av konsernbidrag

Et holdingselskap som eier ett eller flere andre selskaper, utgjør til sammen et konsern. Med konsernbidrag overfører du overskudd fra et selskap til et annet, og reduserer skatten.

konsernbidrag
Reglene om konsernbidrag finner du i skattelovens § 10-3. De gjør at selskapene i konsernet kan utnytte hverandres skatteposisjoner ved årets utgang.

Eksempel:

Jan Erik kontrollerer to aksjeselskaper, selskap A og B. La oss tenke at selskap A er et holdingselskap som eier selskap B.

  • Selskap A går med 1 million kroner i underskudd, og slipper derfor å betale skatt.
  • B går med 1 million kroner i overskudd og må betale 280 000 kroner i selskapsskatt.

Jan Erik vil ikke at selskapene under ett skal betale mer skatt enn nødvendig, og overfører derfor hele overskuddet fra selskap B til selskap A. Begge selskapene går nå i null. Dermed trenger ingen av de å betale skatt.

Rask skatteeffekt

Dette eksempelet på konsernbidrag gir en umiddelbar skatteinnsparing på kr 280 000.

Konsernbidraget skjer i praksis kun på selvangivelsen til selskapene. Det overføres ingen penger, og man overfører heller ikke noe i regnskapene. De vil derfor fremdeles vise overskudd for selskap B og underskudd i selskap A.

Gå til første artikkel i denne serien: Fakturere driftsselskapet fra et holdingselskap.

Hvis du vil starte ditt eget holdingselskap kan du bruke Starte-AS.no, landets første og eneste nettjeneste som er spesiallaget for å starte norske aksjeselskaper på en enkel og rask måte.

Bestill holdingselskap
Start ditt eget personlige AS som holdingselskap på 1-2-3. Bruk landets eneste fullblods nettjeneste for lynrask etablering av AS, med revisorbekreftelser inkludert i prisen. Slik virker det:

  1. Bestill holdingselskap
  2. Holdingselskapet får org.nr.
  3. Bestill datterselskap, med holdingselskapet som eier
  4. Kapital fra holdingselskapet brukes til datterselskapet
  5. Eiendeler eller penger som kapital